Oil pulling- alle ziekten ontstaan in de mond

" Alle ziekten ontstaan in de mond", dat is me nogal een stelling.

Spoelen met olie en de meest ernstige kwalen verdwijnen als sneeuw voor de zon, zo las ik op internet. Hoe werkt dit dan? Talloze getuigenissen verklaren over geweldige genezingen. Maar even realistisch: gezondheidsclaims door middel van een simpel huismiddeltje, zijn vaker wel dan niet te mooi om waar te zijn. Voor mij vallen deze onder de categorie van “ drink dit drankje zeven dagen op een rij en al je problemen zijn voorbij”. En dat het dan na verwachtingsvol doorklikken om water met citroen blijkt te gaan.

Toen ik een tijd geleden bij een biologische tandarts was, om mijn amalgaam vullingen te laten verwijderen, begon hij ook over het nut van oil pulling. Nu wilde ik dit toch wat beter gaan onderzoeken want ik neem deze tandarts heel serieus. Hij adviseerde mij het boek met de niet verrassende titel ' Oil pulling' te gaan lezen, geschreven door Dr. Bruce Fife. Hij claimt dat alle ziekten ontstaan in de mond, en dat je door het reinigen van je mond met kokosolie je lichaam kunt ontgiften en genezen. Dat is me nogal een stelling, vind je niet?

Lees verder onder de afbeelding.

Alle tekst in het boek is het waard om geciteerd te worden maar dit zijn 200 bladzijden. Ik waag nu een poging om het hele verhaal samen te vatten.

In de mond leven meer dan 600 verschillende soorten micro-organismen zoals bacteriën virussen en schimmels; een deel hiervan is agressief en schadelijk en zorgt voor gaatjes en tandvleesontstekingen. Het is een soort van tropisch regenwoud klimaat in de mond, warm en vochtig, als een mini-ecosysteem. Door onder andere een wondje of tandvleesontsteking kunnen de microben in de bloedbaan terecht komen. In de mond doen ze geen kwaad maar op plaatsen waar ze niet thuishoren, kunnen ze een ernstige infectie zoals longontsteking en zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Maar ook minder ernstige kwalen als hoofdpijn, vermoeidheid, eczeem, slapeloosheid en voedselallergieen.

Oil pulling, wat zijn oorsprong vindt in de Ayurvedische geneeskunst van meer dan 2000 jaar oud, is een uitstekende methode gebleken om mondgezondheid te verbeteren. Het zuigt of trekt de ziekte veroorzakende bacterien en hun toxische afvalstoffen uit het gebied rond de tanden en het tandvlees. Zodoende kunnen deze zich niet verspreiden naar andere delen van het lichaam en allerlei soorten infecties en chronische ziekten veroorzaken. Een tandenborstel kan niet ieder hoekje en gaatje bereiken maar de olie komt in aanraking met 100% van het gebit, tandvlees en andere delen van de mondholte.

Maar hoe werkt dit proces dan precies?

De meeste micro-organismen in de mond zijn eencelligen, deze zijn bedekt met een vettig , soepel omhulsel. Vet en water laten zich niet vermengen maar vet met vet wel, ze trekken elkaar aan. Dit is precies het werkingsmechanisme van oil pulling! De olie raakt gevuld met bacterien, virussen en schimmels. Daarom slik je de olie niet door maar spuug je het na zo’n 20 minuten uit. Het is dus niet de olie die voor genezing zorgt, dat doet het lichaam zelf. Door de oorzaken van de kwaal te verwijderen, kan het lichaam herstellen.

Dit is de best beproefde methode van oil pulling:

 • Begin op een lege maag (je mag van tevoren wel een glas water drinken)

 • Doe 2-3 theelepels kokosolie in je mond

 • Zuig en pers de olie tussen je tanden en kiezen door

 • De oplossing zal melkwit van kleur worden

 • Spoel de olie 15-20 minuten rond in je mond, in het begin kun je dit opbouwen

 • Spuug de olie uit in een zakje en gooi dat weg

 • Spoel je mond met water en drink een glas water

 • Doe het bovenstaande minstens een keer per dag

Op internet en in het boek Oil pulling zijn veel tips beschreven voor beginners, zo ook de mythen en misvattingen rond oil pulling. Wil je meer details weten over holistische tandheelkunde, dan raad ik aan het boek te bestellen. Ik heb het met verbazing, nee sterker nog met ontzetting gelezen.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square