Zitten is het nieuwe roken- the sedentary lifestyle

We bewegen te weinig en zitten te veel in ons tegenwoordige moderne leven, de sedentary lifestyle genaamd.

Onze leefomgeving, ten opzichte van de omgeving van onze voorouders, is veel veranderd. Onze verre voorouders, de jager-verzamelaars hadden een dagelijks energieverbruik door fysieke beweging van ongeveer 800 tot 1200 kcal per dag. Dat is drie tot vijf keer meer ten opzichte van de moderne, zittende, mens. Zij liepen per dag meer dan 10 kilometer.

Vandaag de dag leven we in een wereld van overvloed, er is overal voedsel te verkrijgen, we hebben vervoer en we gebruiken vele apparaten in plaats van onze spierkracht. Er is dus weinig noodzaak om te bewegen, wat gevolgen heeft voor allerlei processen in ons lichaam met als uiteindelijk gevolg het ontstaan van ziekte. We zijn alleen niet aangepast op de huidige lifestyle want onze genen zijn ten opzichte van onze vroege voorouders namelijk maar 0,01 % veranderd.

Voldoende mate van fysieke activiteit, een actieve leefstijl, bevordert de gezondheid!

Energie speelt een grote rol als het gaat over beweging. Hoewel energie nodig is om te bewegen, is juist beweging ook in staat om energie toe te laten nemen. Daarom is bewegen bij ziekte bewust een onderdeel van de therapie. Spiercontracties geven bepaalde stofjes af die het immuunsysteem tot rust brengen. Daarnaast zitten er kleine energiefabriekjes (mitochondriën) in spieren en door de spieren te laten bewegen en groeien, vermeerderen deze.

Het mag dus duidelijk zijn dat wij gebaat zijn bij meer beweging om gezond te worden, zijn en blijven. Als je het interessant vindt om meer te zien over de risico's van te weinig beweging, klik dan op het filmpje hieronder.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square