Essentiële oliën


Sinds ik keer op keer gezien en gevoeld heb, dat een essentiële olie kan helpen bij het verhelpen van kwaaltjes of het verbeteren van een gemoedstoestand, ben ik om. Neem nou de werking van bijvoorbeeld lavendel bij een lichte brandwond of pepermunt bij hoofdpijn, je voelt direct resultaat. Twee jaar geleden was ik hier namelijk nog behoorlijk sceptisch over. Was het toeval of een placebo effect? Dat geclaimd werd dat de oliën ook een heilzame en helende werking zouden hebben, nee dat vond ik echt een beetje zweverig.

Toen een vriendin me kennis liet maken met de essentiële oliën vond ik deze vooral lekker als geurtje in huis. Vroeger had ik van die brandertjes waar je dan een druppel olie op deed en het hele huis rook naar vanille of zeebries. Nogal chemisch en mijn man bleek er ook allergisch voor te zijn.

In de afgelopen twee jaar ben ik nogal gehecht geraakt aan mijn oliën. Ik heb nu veertig soorten; de een gebruik ik meer dan de ander. Hardlopers zijn: wild orange, mandarijn, lemon, pepermunt, lavendel, balance, rozemarijn, tea tree, kruidnagel, boswellia en kaneel. De meesten zijn van het merk Doterra maar ik gebruik ze ook van Levensboom en Volatile. Belangrijk is de zuiverheid en dat de gebruikte planten biologisch geteeld zijn. De huid is een groot orgaan en neemt de olie heel goed op, zo krijg je het dus ook echt binnen.

Essentiële oliën zijn vluchtige aromatische vloeistoffen die zijn gewonnen uit zaadjes, bloemen, vruchten, schors, bladeren , stelen en wortels van planten.

Essentiële oliën bevatten zeer sterke antioxidanten, deze neutraliseren of onderdrukken vrije radicalen. Te veel vrije radicalen in het lichaam leidt tot schade aan eiwitten, DNA en en weefsel en tot ziekte.

Ook bestrijden essentiële oliën veel schadelijke bacteriën, parasieten, schimmels en virussen en ondersteunen tegelijkertijd het immuunsysteem.

Veel van de oliën ondersteunen processen van emotionele, fysieke en spirituele genezing.

Voor zover de wetenschap nu verklaart, kunnen alleen moleculen met een zeer laag moleculair gewicht de bloed-hersen-barrière passeren. Essentiële olie moleculen kunnen dit want deze zijn vet oplosbaar en zeer klein. Hierdoor kunnen veel van hen ook makkelijk in de huid trekken en celmembranen binnendringen en dus zelfs de bloed-hersen-barrière passeren. Een groot voordeel dus. Voorzichtigheid is wel geboden. Less is more; een kleine hoeveelheid kan al een groot effect hebben omdat een druppel olie uit zoveel moleculen bestaat. Het boek Modern Essentials is een goede leidraad, hoe en welke olie waarvoor te gebruiken.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square