VOEDING

Onze voorkeuren voor vet, zoet en zout liggen van oudsher vast in onze hersenen.

Dit is goed te verklaren omdat vet en op de tweede plaats suiker de rijkste bronnen van energie zijn. Zout is in de nieren belangrijk voor het vasthouden van water en beschermt dus tegen uitdroging. Bij een hongersnood of periode van droogte was dit nodig om te overleven.

Een zoete smaak zorgt in het beloningscentrum van onze hersenen voor een goed gevoel. Het nadeel is alleen dat er geen alarmbellen rinkelen als we ergens te veel van eten.

Veel mensen worstelen met een onstabiele bloedsuikerspiegel. Hun oplossing is vaker eten en meer koolhydraten consumeren. Maar dan komen ze al snel aan en hebben ze vaak last van vermoeidheid.

Lees verder onder de afbeelding

Ondanks onze voorprogrammering kunnen wij als mensen ons gedrag veranderen.

Onze natuurlijke voeding bestaat uit macronutriënten, micronutriënten en voedingsvezels. Macronutriënten, koolhydraten, eiwitten en vetten, zorgen ervoor dat we voldoende energie of calorieën binnenkrijgen. Micronutriënten hebben we nodig om het lichaam gezond te houden. Maar zijn niet zozeer energieleveranciers. Voorbeelden zijn calcium, magnesium en ijzer. Maar ook jodium en de vitaminen. Deze hebben belangrijke functies in het lichaam zoals transport van zuurstof en het functioneren van het immuunsysteem . Voedingsvezels zijn de onverteerbare onderdelen van onze voeding. Deze hebben een rol bij de werking van de darm.

Kortgezegd zijn de macronutriënten de brandstof in de benzinetank en de micronutriënten en de voedingsvezels zijn de smeerolie. Hierdoor kan de motor blijven draaien zonder al te veel slijtage.

Onze westerse voeding bevat te veel calorieën en te weinig micronutriënten en voedingsvezels. De oorzaak hiervan ligt bij het begin van de landbouw. Hierdoor verdween een groot deel van de diversiteit van voeding. Onze voorouders consumeerden meer dan 150 soorten groenten en fruit terwijl wij er tegenwoordig gemiddeld nog maar twintig verschillende eten. De industriële revolutie, tweehonderd jaar geleden, en de fastfood revolutie, vijftig jaar geleden, veranderden ons voedsel nog veel meer. Het is zodanig bewerkt dat er extra energie aan is toegevoegd, terwijl gezonde micronutriënten en vezels verloren zijn gegaan. Met alle gevolgen van dien.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square